Figuratief Rood Beeld

Hengeloërs hoef je het niet te vertellen: Hengelo is een prachtstad om in te wonen, werken en leven. En Hengeloërs zijn harde werkers. Altijd al geweest. En nu wordt er samengewerkt aan iets heel moois: een vernieuwde binnenstad die met vertrouwen naar de toekomst kijkt. Een gezellige en compacte binnenstad die bezoekers met open armen ontvangt. De kunstenaar wil met dit beeld heel graag bijdragen aan wat Hengelo zo eigen maakt: levendig, vaardig en vindingrijk en een plek met persoonlijke aandacht.

Rood, groot, vrolijk en open

Het grote rode beeld (7 tot 8 meter) is vrolijk en open van karakter, het is van alle kanten interessant om naar te kijken. Hoog rijzend en haast wenkend verwelkomt het mensen die naar het centrum gaan of even in het parkje willen verblijven. De vormentaal verwijst naar de kracht van Hengelo en de Lambertusbasiliek: daarom is het beeld opgebouwd uit architectonische curven en de raambogen van de basiliek, gecombineerd met figuratieve vormen en industriële elementen.

De figuratieve vormen maken het toegankelijk en geven een persoonlijke touch. Hoe het beeld gemaakt is met zijn lassen en welvingen doet denken aan de tijd dat Hengelo veel vaardige vaklui had en nog steeds heeft. Het beeld past organisch in zijn omgeving: je kunt er doorheen wandelen, het vormt zo een eenheid met het omliggende groen en het sluit goed aan bij de contouren en maat van de basiliek. Alle vormen gaan dynamisch in elkaar over en versterken elkaar. Bij zonnig weer ontstaan er telkens veranderende schaduwpartijen op de oppervlaktes wat een fraai lichtspel geeft.

Kunstenaar: Jan Wils