TjhOgether Twents Jeugd Harmonie Orkest

Initiatiefnemer:
Muziekvereniging Armonia

 

Het InsecTJHOtel

In het project InsecTJHOtel van de Muziekvereniging Armonia wordt voor en door jongeren van het Twents Jeugd Harmonie Orkest (THJO) een muziektheaterproductie gemaakt.Globale inhoudsbeschrijving van de productie.

“Volgens een mogelijk apocrief citaat uit een brief van Leonardo da Vinci zijn wij mensen allen ballingen, levend binnen de lijst van een vreemd schilderij. Wie zich daarvan bewust is, leeft groots; de rest is insect”.
De muziektheaterproductie ‘Het InsecTJHOtel’ is geïnspireerd op het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans. Bomans (1913-1971) beschrijft in zijn debuutroman uit 1941 op milde maar toch hekelende wijze, het menselijk handelen in een geslaagde vermenging van mensen- en diereneigenschappen. De Nederlandse schrijver Godfried Bomans (1913 – 1971) heeft voor dit boek veel inspiratie uit de teksten van Leonardo Da Vinci gehaald.
Wat heeft het verhaal van Godfried Bomans te maken met Leonardo Da Vinci? En met Salvador Dali? Dat gaat het publiek ontdekken tijdens deze voorstelling.

De voorstelling

Het orkest en een verteller nemen het publiek mee in de wereld van Erik. De hoofdpersoon ontmoet verschillende insecten en deze komen tot leven in het verhaal. De regisseur zal samen met de dirigent theater en muziek combineren zodat een aansprekend, verrassend verhaal ontstaat voor publiek in de leeftijd van 8 tot 88.
De muzikanten en acteurs bewegen op muziek in diverse vormen over het toneel. De surrealistische kunstuitingen van Salvador Dali zijn terug te vinden zijn in de decorstukken. Het orkest verandert in een krioelende mierenhoop of bijenkolonie. Het publiek zal gaandeweg de voorstelling steeds verrast worden door de wisselende rol van het orkest.

Talentontwikkeling en educatie

De productie wordt tot stand gebracht en uitgevoerd door leden van het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO). Actieve participatie van de orkestleden is een voorwaarde. Hierbij worden zij begeleid door een team van muziek- en theaterprofessionals. De ontwerpen van decors en kostuums zijn mede gebaseerd op ideeën van de jongeren. Zij worden ook door hen gemaakt. De gesprekken met de jongeren geven een goede impuls aan de ontwikkeling van de jongeren en het orkest als geheel.
Om zoveel mogelijk jongeren buiten het orkest in contact te brengen met deze kunstvorm nodigen we basisschoolleerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 uit om naar deze theatervoorstelling te komen. Op deze manier worden ze in contact gebracht met nieuwe kunstvormen en muziek. Ter ondersteuning en voorbereiding wordt een educatieve lesbrief gemaakt en verspreid onder de scholen.

Bijzondere kenmerken van deze voorstelling

• Voor en door jongeren. De uitvoering wordt onder begeleiding van professionals door de jongeren zelf gemaakt. Muziek, theater, decor en techniek wordt door de jongeren mee bedacht en uitgevoerd.
• Speciaal voor deze voorstelling wordt muziek gecomponeerd waardoor de deelnemers aan de productie hun muziekkennis uitbreiden. Ook zal bestaande muziek worden gespeeld.
• Ten tijde van de voorstelling is het 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed. Onze wens was het een voorstelling te maken waar dit genie uit de renaissance een rol in speelt.
• In 2019 is het 90 jaar geleden dat Salvador Dali’s surrealistische periode begon. Hierin staat 
centraal het verwerken van angsten en fantasieën, welke vastgelegd werden in de bekende handgeschilderde droomfoto’s. Omdat we zijn museum gaan bezoeken tijdens de concertreis en deze herinnering voor de orkestleden willen verankeren willen we zijn absurdistische ideeën verwerken in de muziektheaterproductie.

Uitvoeringsdata
De muziektheaterproductie door en voor jongeren, wordt twee keer uitgevoerd op 13 en 14 september 2019, waarschijnlijk (indien financieel haalbaar) in de Schouwburg van Hengelo.

 


Sector: Cultuur & historie

Toegewezen op: 14 februari 2019