1Twente Hengelo start ‘Club van de Week’

Wekelijks een vrijwilligersorganisatie in het zonnetje

Met het programma ‘Club van de Week’ krijgt vanaf begin maart 2019 elke week een vereniging of instelling in Hengelo de kans zich te profileren. 1Twente Hengelo, voorheen Radio Hengelo TV, zet in samenwerking met andere partijen via TV, radio, de huis-aan-huis-krant en online een vrijwilligersorganisatie in de schijnwerpers.
‘We bieden deelnemers een podium, zodat ze bekendheid kunnen geven aan hun club en kunnen laten zien waar ze voor staan. Of ze nou groot of klein zijn, verenigingen zijn het bindmiddel van de lokale samenleving en geven de stad kleur’, vertelt directeur van de lokale omroep in Hengelo Flip van Willigen. ‘In de stad zijn duizenden vrijwilligers actief, maar door ons jachtige bestaan is het moeilijk mensen te vinden en zien verenigingen soms ook hun ledental afnemen.’ Met het programma ‘Club van de Week’ wil 1Twente Hengelo hier iets aan veranderen door een compleet communicatiepakket te bieden. Dat doet de lokale omroep in samenwerking met Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo, Hengelo’s Weekblad en Lokaal Fonds Hengelo. In een promotiefilm van 3-4 minuten wordt een kijkje achter de schermen gegeven. Er is aandacht voor het werk, de missie en doelstellingen van verenigingen, en vrijwilligers en bestuurders worden geïnterviewd. Deelnemers kunnen de video zelf ook gebruiken voor promotie via sociale media.

Via lokale media in het zonnetje

1Twente Hengelo heeft eerder een dergelijk project uitgevoerd dat nu wegens groot succes in een nieuw jasje voortgezet wordt. Voor een heel beperkte eigen bijdrage worden verenigingen via lokale televisie, radio, op internet en de huis-aan-huis-krant in de schijnwerpers gezet. 1Twente en andere partijen waaronder Lokaal Fonds Hengelo financieren het leeuwendeel van het project. Van Willigen: ‘Momenteel zijn we bezig met opnames van het eerste aantal verenigingen. En die zijn net zo divers als de vrijwilligersbranche: van Rugbyclub Dragons tot Stichting Twente Hart Safe en van Stichting Twentse Wens Ambulance tot International Holland Piano Series. In de week van 11 maart vinden de eerste publicaties met Rugbyclub Dragons plaats.’

Bijdragen aan verbinding

De omroep wil met dit project een programma brengen dat van algemeen nut is voor de Hengelose samenleving. ‘We willen eraan bijdragen dat verenigingen hun rol als bindmiddel in de samenleving kunnen blijven vervullen!’ Van Willigen weet als geen ander hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Bij de lokale omroep in Hengelo zijn namelijk 70 vrijwillige krachten actief. Zij hebben verbinding met allerlei lagen van de bevolking binnen verschillende doelgroepen in de samenleving en weten daardoor wat er speelt. Een prachtige informatiebron voor lokale journalistiek. Van Willigen legt uit dat deze vorm van journalistiek het echter niet makkelijk heeft en zich opnieuw uit moet vinden. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan, enerzijds binnen een omroep tussen vrijwilligers, betaalde krachten en mensen in opleiding en anderzijds tussen bijvoorbeeld kranten en omroepen, ontstaat een duurzaam model. Hierdoor kunnen we ook op langere termijn de lokale ‘journalistieke infrastructuur’ in stand houden. ‘Die is nodig om grote organisaties als de overheid te kunnen blijven controleren of misstanden aan de kaak te blijven stellen, maar ook om de mening van inwoners te laten horen. Zo leveren we mede door een grote groep vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan een betere samenleving.’

Club van het jaar

Verenigingen en vrijwilligers verdienen dus wat 1Twente betreft een enorme pluim en die krijgen ze ook middels dit project. Naast de mogelijkheid genomineerd te worden als ‘Club van de Week’ maken de deelnemende clubs ook een kans de titel ‘Club van het Jaar’ te winnen. Aan het eind van het jaar houden de organisatoren namelijk verkiezingen en zullen de winnaar in de spotlights zetten tijdens een speciale lange uitzending van ‘Club van de Week’ in januari 2020.
Opgeven voor ‘Club van de Week’ kan vanaf vandaag via hengelo.1twente.nl, maar reageer snel… want de hoeveelheid plekken is beperkt!

Zie bijvoorbeeld de eerste club van de week  film van 1twente Hengelo  club van de week Rugbyclub Dragons