Art Brut

Derde editie kunstevenement Art Brut Biënnale in Hengelo

Op 25 mei 2018 zal Hazemeijer in Hengelo de poorten openen voor de derde editie van de Art Brut Biënnale. Dit tiendaagse kunstevenement heeft internationale allure en is de grootste expositie in Europa van kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychische aandoening.

Na de eerste biënnale in 2012, en een tweede in 2015 wordt de manifestatie wegens groot succes vernieuwd vervolgd. De organisatie zal in een grote hal in het Hazemeijer-complex werk tentoonstellen van 120 kunstenaars uit het binnen- en buitenland. Naast de expositie die bestaat uit vier galerijen, met in totaal naar schatting 800 kunstwerken, is er een tweede grote hal ingericht voor een indrukwekkend randprogramma: er worden workshops gegeven, rondleidingen verzorgd door kunsthistorici en ’s middags en ’s avonds wordt de bezoeker meegenomen in onder meer poëzie, theater en muziek en dans.

Kunst die raakt
Art Brut staat voor ‘ruwe’ kunst. Kunst die van binnen uit komt en zuiver, puur en origineel is. Art Brut kunstenaars laten zich niet leiden door regels en voorschriften van gangbare kunststromingen. Zij worden gedreven door hun behoefte te creëren en geven eerlijk en onverbloemd inkijk in hun eigen fascinerende wereld. Ongekunsteld en krachtig. Op deze wijze communiceren zij met de wereld om zich heen waarin ze doorgaans een rol hebben in de zijlijn. Hun werk raakt toeschouwers vaak recht in het hart.

Een unieke belevenis
Jan Noltes, voorzitter van het bestuur van de Stichting Art Brut Biënnale vertelt: “We willen de kunstenaars een professioneel podium bieden dat hen de waardering, erkenning, maar ook herkenning geeft die ze verdienen. Voor hen en de toeschouwers is de tentoonstelling een belevenis, uniek in zijn soort. Bezoekers verbazen zich over wat ze te zien krijgen, de kunst is indrukwekkend, ook door de verhalen die erachter schuil gaan.” Het publiek kan daarnaast zelf aan de slag. Er zijn workshops en er wordt een werkplaats ingericht waar bezoekers kunnen meebouwen aan één groot gezamenlijk kunstwerk. Noltes: “Bezoekers ondervinden dat je talent nodig hebt om kunst te kunnen scheppen. Door het contact tussen kunstenaars en publiek en bezoekers onderling ontstaat het gevoel deelgenoot te zijn van het evenement en dat is overweldigend.” De organisatoren verwachten 15.000 bezoekers.

Internationaal karakter
De afgelopen twee jaar heeft de curator van de expositie Elvira van Eijl, ondersteund door een netwerk, Art Brut kunstenaars gescout. Zij heeft internationaal collecties en ateliers van psychiatrische instituten en zorginstellingen bezocht, om contact te leggen en aansprekende kunst te selecteren. Op basis van kwaliteit en authenticiteit van hun werk zijn deelnemers uitgenodigd uit onder meer Denemarken, Hongarije, Zwitserland, Frankrijk en zelfs Japan. Uiteraard zullen ook Nederlandse en Overijsselse kunstenaars hun werk tonen. Er is plaats voor bekenden, die eerder hebben deelgenomen, maar vooral ook een podium voor aanstormend talent, nieuwkomers die vijf kunstwerken tentoon mogen stellen.

Scholing
Noltes legt uit dat kunstenaars in deze regio nauwlettend gevolgd worden. Na de derde Biënnale zal er in september een parttime opleiding beginnen, die daarvoor geschikte kunstenaars de mogelijkheid geeft zich verder te ontwikkelen.

Opening op 25 mei 2018
Op 25 mei vindt de officiële opening plaats. De tentoonstelling opent op 26 mei de deuren voor publiek, dat tot en met 3 juni dagelijks welkom is van 10.00 uur tot 20.00 uur. De toegang is gratis, wat het makkelijk maakt om de biënnale vaker te bezoeken. Meer informatie: www.artbrutbiennale.nl

Doneren