Een nieuw bestuurslid: interview met Janneke Oude Alink

Ze heeft hart voor het sociale domein. „Dat zat er al vroeg in”, zegt bestuurslid Janneke Oude Alink. „Ik heb me altijd geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en gekeken naar het toekomstperspectief van mensen. Daarin zit mijn motivatie.” En dat is waarom Oude Alink lid is van het bestuur van Lokaal Fonds Hengelo.

De Hengelose is een verbinder, iemand die het een uitdaging vindt theorie en praktijk bij elkaar te brengen, met oog voor alle niveaus binnen de samenleving. „Binnen Lokaal Fonds Hengelo kan ik ook een verbindende rol hebben en de aanjager zijn. Met de middelen waar het fonds over beschikt, heeft het echt toegevoegde waarde. Lokaal Fonds Hengelo kan echt het cement van de Hengelose samenleving zijn” En ja, een gezonde dosis nieuwsgierigheid is Oude Alink niet vreemd, geeft ze toe. Dankzij het goededoelenfonds weet ze nog beter wat er speelt in de stad. Al zit het met die kennis van het lokale wel snor.

Oude Alink, tegenwoordig werkzaam als Strategisch Beleidsadviseur binnen het sociaal domein van de gemeente Apeldoorn, was jarenlang actief in de Hengelose politiek. Eerst als raadslid, later als wethouder met een uitgebreide portefeuille met daarin onder meer jeugdzorg, Wmo en onderwijs. „En groen, grijs en water”, vat ze haar verantwoordelijkheden op het gebied van onder andere milieu, wegen en riolering samen. „Zo is in mijn periode als wethouder in Hengelo bijvoorbeeld het Kristalbad afgerond. Ik vind het prachtig om te zien hoeveel mensen daar nu verblijven. En om te zien hoe het water uit Enschede via de verschillende bekkens schoon de beken in Hengelo instroomt.”

Om het Kristalbad tot een succes te maken, was samenwerking met tal van partijen, waaronder het waterschap, essentieel. „En ook binnen bijvoorbeeld het sociaal domein vormt samenwerking een belangrijke sleutel tot succes. Door de handen ineen te slaan, worden betere resultaten bereikt. Bovendien vormt samenwerking een blijvende uitdaging om met alle betrokkenen iets prachtigs te creëren.” Dat is wat Oude Alink ook voor ogen heeft met haar rol binnen Lokaal Fonds Hengelo: „Mensen helpen en partijen verbinden. Daarin ligt mijn kracht en daar haal ik voldoening uit. Helemaal als je samen tot een mooi en blijvend resultaat komt.”