Een nieuw Bestuurslid: interview met Jeanette Lodeweges

Pas kortgeleden heeft Jeanette Lodeweges haar taken neergelegd als manager bij welzijnsorganisatie Avedan en als bestuurslid bij De Slinger Almelo. Toch is de energieke Hengelose alweer actief in eigen stad. Onlangs is zij begonnen als bestuurslid bij Lokaal Fonds Hengelo.
In haar prachtige tuin staat een grote lichtbak met de woorden ‘Alles wordt, niets is’. ‘Mijn man en ik hebben besloten die te plaatsen nadat we een dergelijk kunstwerk van HeArtpool in de tuin hadden gehad. Het is een spreuk van Plato die veel voorbijgangers inspireert. We hebben regelmatig een gesprek met mensen die aanbellen en vragen of ze de tekst mogen gebruiken’, vertelt ze enthousiast. Deze betekent voor haar dat de wereld nooit statisch is. Ze legt uit: ‘Elke dag biedt nieuwe kansen en mogelijkheden om je passie te realiseren en te kijken wat je kunt bijdragen om het leven een stukje mooier te maken!’

Actief en dienstbaar

Deze uitspraak past bij de dienstbare en positieve levensinstelling die Lodeweges als kind meegekregen heeft. Haar vader was ook actief in het verenigingsleven. ‘Het geeft een goed gevoel bij te dragen aan het welzijn van anderen’, vertelt ze. ‘Daarbij ben ik een rasechte Hengelo-er en ik houd van de stad. De overheid trekt zich terug en het is belangrijk dat er goede-doelen-organisaties zijn die in het gat springen en mooie initiatieven ondersteunen in het belang van de gemeenschap.’ Naast haar werkzaamheden voor Lokaal Fonds Hengelo is Lodeweges actief binnen drie stichtingen en schrijft kinderboeken. Ze liep als orthopedagoog in het jeugdwerk aan tegen laaggeletterdheid en zag dat jongeren daardoor niet tot hun recht kwamen. Dit leidde tot het schrijven van 64 prentenboeken voor woordenschat voor het basisonderwijs. Momenteel is zij bezig met een nieuwe kinderserie over de vijf smaken.

Vragen opsporen

Lodeweges wil ook via Lokaal Fonds Hengelo graag van betekenis zijn voor de jeugd. Daarnaast draagt ze kunst en cultuur een warm hart toe. Maar ze denkt de kennis en ervaring die ze opgedaan heeft in haar carrière binnen het welzijnswerk prima in te kunnen zetten bij het beoordelen van alle soorten financieringsaanvragen die binnen komen. Ook wil zij een actieve rol spelen in het onderzoeken en opsporen van behoeften in de Hengelose samenleving. Ze vertelt: ‘Het initiatief voor de aanvraag van financiële ondersteuning blijft uiteraard altijd liggen bij een stichting of organisatie. Maar Lokaal Fonds Hengelo wil daarnaast deskundigen raadplegen die een goed beeld hebben van vraagstukken en knelpunten in de stad. Zo kunnen we duidelijk krijgen wat er zich afspeelt en kunnen we een prioriteitenlijst maken van activiteiten die we extra willen ondersteunen.

Wat we wél kunnen doen

Met Lokaal Fonds Hengelo kan Lodeweges voortzetten wat ze eigenlijk altijd al deed. Het netwerk dat ze in het verleden opgebouwd heeft komt daarbij goed van pas. Ze is onder de indruk van de professionaliteit in de organisatie waarbij ze de transparantie als sterk punt benadrukt: ‘Op de website staat precies beschreven wat we doen en hoe we te werk gaan.’ Ook vindt ze dat er een zorgvuldige afweging plaats vindt bij het beoordelen van aanvragen. Tot slot is ze blij met de werkbare en overzichtelijke computersystemen die het hele proces ondersteunen. Ze besluit: ‘Het voelt goed om hier van betekenis te kunnen zijn voor Hengelo. Er is zoveel in de wereld, ons land en zelfs onze stad waaraan we niets kunnen doen. We moeten het zoeken in de kring waarin we wel invloed hebben en daar onze energie inzetten!’