Filmpremière Minikronieken 10 maart

Filmpremière Minikronieken 10 maart: Levensverhalen van Twentenaren uit vele culturen

Sinds november 2018 werken nieuwkomers en Nederlanders uit Twente samen aan de productie van 24 mini-documentaires, met levensverhalen van mensen uit alle windstreken. Ze krijgen hiervoor een cursus en worden begeleid door professionele filmmakers. De eerste serie van deze Minikronieken is nu klaar en gaat op 10 maart in première tijdens een gala in het theater van Kulturhus Borne, van 14:00 tot 17:30 uur. Voor wie alvast een voorproefje wil staan teasers van de films in het programma op de website. Programma en reserveren: première minikronieken

Het thema van dit Minikronieken project is ‘Regisseur in je nieuwe wereld’. De korte documentaires gaan over het leven in Nederland, gezien vanuit verschillende culturen (ook de Nederlandse) en tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen.

Als vertellers in deze serie Minikronieken zijn zowel Nederlanders als nieuwkomers gevraagd. De nieuwkomers komen uit het Midden Oosten en Afrika: Yemen, Ethiopië, Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Kenia, Soedan. De meeste van hen zijn gevlucht uit hun land.

Het doel van dit project is om mensen uit niet-westerse culturen een gezicht te geven en meer begrip te kweken voor hun achtergronden en motieven. Daarnaast geeft het alle deelnemers de kans om hun netwerk te vergroten, en aan de nieuwkomers in het bijzonder de gelegenheid om hun Nederlandse taalvaardigheid te oefenen.

Minikronieken is een initiatief van filmmaker en sociaal ondernemer Masja de Roy. Sinds 2014 produceert zij series filmportretten met telkens nieuwe cursisten en nieuwe thema’s. Het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ is een samenwerking met de volgende organisaties: Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Videoclub Borne, Bibliotheek Hengelo, AZC Almelo, burgerinitiatief ‘Welkom in Hengelo’.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabofonds Centraal Twente, Lokaal Fonds Hengelo, Kansfonds, gemeente Borne, Stichting de Houtmaat en Stichting Groothuis Fonds.

Informatie: minikronieken/nieuwe wereld