Sint Nicolaas in Hengelo

Stichting Sint Nicolaas Stad Hengelo verbindt het Centrum. Verbinding waar ook het Lokaal Fonds Hengelo zich sterk voor maakt.

Met open mond

In winkelcentrum Thiemsbrug speelt een Pietenband sinterklaasliedjes. Publiek staat er in een kring omheen. Kinderen, onder de indruk, luisteren met open mond. Een piet met een trompet in haar hand legt een dansje uit; twee stapjes rechts en twee stapjes links, op de maat. Even samen oefenen. Tussen de pieten staat een klein meisje. Ze kijkt de kunst af en doet goed mee als de band weer gaat spelen. Na afloop krijgt ze een high-five en een handje pepernoten.

Telekids Drive In Show

Het Hengelose centrum staat op 27 november, Sinterklaas Koopzondag, bol van de activiteiten. Sinterklaas is aanwezig met 50 pieten. Bij café de Appel staat de Telekids Drive In Show. Een podiumwagen, DJ met muziek, danseressen en ook hier worden de kinderen uitgenodigd mee te dansen. Een aantal pieten gaat voor in de polonaise. Tim Lammertink, voorzitter van Sint Nicolaas Stad Hengelo deelt een prijs uit aan het mooist verklede pietje. Hij reikt zoals elk jaar De Gouden Pepernoot uit aan mensen die zich inzetten voor het goede doel. Het is een mooi verguld beeldje dat dit keer ten deel valt aan Stichting Kans voor een Kind. En ook de winnaar van de ballonnenwedstrijd, die op 5 november op het Brinkplein door verkenningspieten gehouden is, krijgt een prijsje.

Activiteit door het hele centrum

Lammertink vertelt enthousiast: “Met een 11-koppig bestuur, organiseren we Sinterklaas festiviteiten in Hengelo, waarvan  de intocht, het Huis van Sinterklaas en de koopzondag de meest belangrijke zijn. Een hele organisatie met 250 vrijwilligers.” Hij is blij met de bijdrage van het Lokaal Fonds Hengelo. Voor het Lokaal Fonds Hengelo is Sint Nicolaas Stad Hengelo een speerpuntproject. Dat wil zeggen dat er drie jaar achtereen met 7500 Euro gesteund wordt. Lammertink: “Dit jaar hebben we in overleg met de ondernemers in het centrum, de activiteiten op koopzondag niet centraal gehouden, maar verspreid over de stad.” Op de markt konden kinderen een pietendiploma halen. Voor de kerk gaven pieten in speciale pietentaxi’s kinderen een lift door de stad. Bij de Etos werd onder professionele begeleiding geknutseld en voor het Stadhuis stonden twee kermisattracties.

Intocht

Lammertink vervolgt: “De intocht was ook dit jaar met negen wagens weer een groot succes, waar mensen uit de wijde omtrek op afgekomen zijn. We hebben Sinterklaas en 200 pieten ontvangen op het station.” Daarna is de stoet met onder andere een schoorsteenwagen, een schoenwagen, een kleine pakjesboot en twee grote mijter-snoepwagens door de stad gereden.

Bed van Sinterklaas

Op drie datums werden de kinderen van Hengelo in de gelegenheid gesteld Sinterklaas in zijn tijdelijke huis te bezoeken. De wachttijd in de rij achter het parochiehuis werd veraangenaamd door muziek en Pieten deelden ballonnen uit. Ouders kregen vrijkaarten voor Winterworld. Lammertink ging ook kijken en vertelt dat zijn zoontje in de wachtrij aan zijn vriendje uitlegde: “Kijk, daar staat het bed van Sinterklaas!” Hij was er al eens eerder geweest. Zij mochten beiden Sinterklaas een hand geven en kregen een presentje mee. Maar Sint heeft zelf in de week voor 5 december nog 80 kinderen bezocht om een cadeautje af te geven, een actie gesponsord door de Rotary. Lammertink besluit: “We hopen nog lang door te kunnen gaan en willen de ondernemers er in 2017 nog meer bij betrekken. Want dit is een feest dat niet verloren mag gaan, al was het alleen al om de verbinding die het bevordert.” Verbinding waar ook het Lokaal Fonds Hengelo zich sterk voor maakt.